Coconut granola

One of the first recipes I posted on my blog was my homemade granola and although this one is delicious I thought it was time to experiment with some other granola's. I've made a delicious cinnamon granola which will be part of my upcoming E-Book but I've also made this amazing coconut granola! So if you, like me, want some variation in your granola this is definitely one you should try out! All nuts you use need to be unsalted and unroasted!

And something new on the blog especially for my Dutch readers! From now on you will find the newly posted recipes also in Dutch at the end of the blogpost. I will update the most popular previously posted recipes too, but not all of them. Hope you like it and don't forget to let me know if you liked the recipe when you tried it!



English recipe:


Duration: 30 minutes

The ingredients:
  • 150 g oat flakes
  • 150 g quinoa flakes
  • 60 g almonds
  • 40 g almond flakes
  • 50 g hazelnuts
  • 30 g walnuts
  • 25 g pumpkin seeds
  • 25 g sunflower seeds
  • 3 tbs flax seeds
  • 1 heaped tbs coconut oil
  • 3 tbs rice syrup and 3 tbs agave syrup (or 5 tbs honey)
  • 4 tbs shredded coconut
  • optional: 1 ts vanilla extract

What you do:
  1. Preheat the oven to 175 degrees of Celsius. 
  2. Put the almonds, hazelnuts and walnuts on a clean towel, fold and crush them with  your dough roller. You can also do this with a mortar but this is more time consuming.
  3. Put a frying pan on low to medium heat and melt the coconut oil. When it's melted, remove from the heat and stir in the rice & agave syrup and when it's well mixed add the vanilla extract and give it another good stir.
  4. Mix the oat flakes, quinoa flakes, shredded coconut, crushed nuts, almond flakes and all seeds in a bowl. Pour over the coconut oil-syrup mixture and make sure everything is covered.
  5. Spread the mixture out on a baking sheet with grease proof paper and put in the oven for about 25 minutes. Stir halfway through and check after 20 minutes to make sure that they don't burn. The mixture is done when it's golden brown.
  6. Remove the baking sheet from the oven and let the granola cool down. When cooled it will get very crunchy and it is possible that it sticks together. Simply break it with your hands and store in an airtight jar! Preservable for about 3 to 4 weeks.

Enjoy!



Do you want to make me later or share me with your friends? “PIN” me to PINTEREST or “SHARE” me on FACEBOOK, using the social media icons below (in the gray frame)!

................................................................................................................

Nederlandse recept - Kokos Granola:


Tijd: 30 minuten

De ingrediƫnten:
  • 150 g havervlokken
  • 150 g quinoavlokken
  • 60 g amandelen
  • 40 g amandelschaafsel
  • 50 g hazelnoten
  • 30 g walnoten
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g zonnebloempitten
  • 3 el lijnzaad
  • 1 flinke eetlepel kokosolie
  • 3 el rijstsiroop
  • 3 el agavesiroop
  • 4 el kokosrasp
  • 1 tl vanille extract

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Doe de amandelen, hazelnoten en walnoten in een schone en droge theedoek, vouw dicht en sla de noten klein met een deegroller. Je kan dit ook met een vijzel doen maar dit duurt iets langer.
  3. Zet een kleine koekenpan op laag vuur en smelt de kokosolie. Wanneer de olie is gesmolten haal je de pan van het vuur en roer je de rijst- en agavesiroop erdoorheen. Even goed roeren en dan doe je ook het vanille extract erbij. 
  4. Meng de noten in een grote kom met de haver- en quinoavlokken, en alle zaden, het amandelschaafsel en de kokosrasp. Meng het kokosolie mengsel er goed doorheen zodat alles bedekt is. 
  5. Leg een vel bakpapier op de bakplaat, spreid de granola hierover uit en zet in de oven voor zo'n 25 minuten. Schep halverwege om en kijk na 20 minuten om er zeker van te zijn dat het niet aanbrand! De granola is klaar wanneer deze goudbruin is, op dit moment is deze nog niet knapperig.
  6. Laat de granola afkoelen. Eenmaal afgekoeld is het mengsel lekker knapperig en kan het zijn dat het aan elkaar vast plakt. Gewoon even breken en in een luchtdichte pot bewaren. Zo'n 3 tot 4 weken houdbaar!

Eet smakelijk!


  Wil je dit recept later maken of delen met je vrienden? “PIN” me dan op PINTEREST of “SHARE” dit recept op FACEBOOK door gebruik te maken van de sociale media icoontjes hieronder (in het grijze kader)!

No comments:

Post a Comment