The weather was beautiful this weekend in the Netherlands! Enjoyed every bit of sunshine. Decided to make a tomatopilav for dinner this sunday which was the perfect ending to a lovely weekend!
Scroll down for the Dutch recipe
English recipe:
Duration: 25 minutes
The ingredients for 1 serving:
- 75 g brown basmati rice
- 1 chicken stock cube
- 1 chicken breast
- 1 small white onion
- 100-150 g beans
- 1 garlic clove
- 1 tomato
- 1 tbsp freshly chopped parsley
- 1 tsp baharat seasoning 1 tsp black pepper 1/2 tsp dried coriander, pinch of cinnamon, 1 clove, 1 cardamom, 1/2 tsp cumin seeds, pinch of nutmeg, 1 tsp paprika powder
- olive oil
- Salt & Pepper
What you do:
- Heat 1 tablespoon olive oil in a saute pan over medium heat. Chop the onion and fry with the crushed garlic clove for 2 minutes. Meanwhile, cut the tomatoes into cubes and cook with the onion for 2 more minutes. Add the rice along with 300 ml of boiling water and chicken stock cube, bring to a boil, lower the heat and cook the rice with the lid on the pan for 15 to 20 minutes. Clean the beans and cut off the ends and put in the pan with the rice after 10 minutes.
- Then put all the necessary spices for baharat seasoning in your mortar and mix until it's a whole. Cut the chicken into pieces and rub with the baharat seasoning. Heat a small splash of olive oil in another skillet over medium-high heat and fry the chicken pieces for 6 minutes untill golden brown and tender.
- Season the rice to taste with salt & pepper and sprinkle over the parsley. Serve alongside the chicken pieces.
Enjoy!
Do you want to make me later or share me with your friends? “PIN” me to PINTEREST or “SHARE” me on FACEBOOK, using the social media icons below (in the gray frame)!
................................................................................................................
Nederlands recept - Tomatenpilav met Kruidige Kip:
Tijd: 25 minuten
De ingrediënten voor 1 portie:
- 75 g bruine basmati rijst
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 kipfilet
- 1 kleine witte ui
- 100 - 150 g boontjes
- 1 teentje knoflook
- 1 tomaat
- 1 el vers gesneden peterselie
- 1 tl baharat kruidenmix: 1 tl zwarte peper, 1/2 tl gedroogde koriander, snufje kaneel, 1 kruidnagel, 1 kardemom, 1/2 tl komijnzaad, snufje nootmuskaat, 1 tl paprika poeder
- Olijfolie
- Zout & Peper
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan op matig vuur. Versnipper de ui en fruit met het geperst teentje knoflook voor 2 minuten. Snijd ondertussen de tomaat in blokjes en bak ook nog 2 minuten mee. Voeg de rijst toe samen met 300 ml kokend water en het kippenbouillonblokje, breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de rijst met de deksel op de pan in 15 tot 20 minuten gaar. Maak de boontjes schoon en snijd de uiteinden eraf en doe na 10 minuten erbij in de pan.
- Doe vervolgens alle kruiden voor de baharat kruidenmix in je vijzel en meng tot het één geheel is. Snijd de kipfilet in stukken en wrijf in met het baharat kruiden mengsel. Verwarm een scheutje olijfolie in een andere koekenpan op matig tot hoog vuur en bak hierin de kipfiletstukjes in 6 minuten goudbruin en gaar.
- Breng de rijst eventueel op smaak met zout & peper en strooi de peterselie eroverheen. Serveer met de kipfilet stukjes ernaast.
No comments:
Post a Comment