Healthy Chicken Nuggets with Sweet Potato Fries

This weekend the sun was shining in the Netherlands. I love it! Had a busy day today as I was working on finishing my 4th article for my PhD, needed to send out copies of my E-Book, but also cleaned my house including windows and mopping all the floors. For dinner I wanted to make a healthy version of one of my favorite unhealthy meals: fries and chicken nuggets. And it turned out absolutely amazing! I loved them and you will too! Definitely add this recipe to your recipe wishlist!



 Scroll down for the Dutch recipe

English recipe:


Duration: 50 minutes

The ingredients for the fries:
  • 1 sweet potato (100 g)
  • 1 ts sea salt
  • 1 cup of hot water
  • 1/2 tbs olive oil

The ingredients for the chicken nuggets:
  • 1 chicken breast (skin and boneless)
  • 2 slices of spelt bread (50g)
  • 2 tbs sweet paprika powder
  • 1 tbs garlic powder
  • 1 egg white
  • 1 tbs olive oil
  • Salt & Pepper
  • sweet chili sauce

What you do:
  1. Wash the sweet potatoes and cut into fries of about 1 cm thick. Put the chips in a bowl with hot water and salt and let them soak for 20 minutes. Meanwhile, preheat the oven to 225 degrees of Celsius and line a baking tray with greaseproof paper. 
  2. Pat the fries after 20 minutes dry with a piece of kitchen paper and toss with the olive oil in a bowl so that everything is covered with a thin layer of oil. Place the fries on the baking sheet, but make sure they do not lay on top of each other and that there is some space between the fries. Bake them for 15 minutes in the oven, remove them and then turn them over and put back in the oven for another 15 minutes. 
  3. When the fries are going into the oven, you cut the chicken into pieces of equal size. Take the slices of spelt bread and make bread crumbs in your food processor. Mix the crumbs in a bowl with paprika & garlic powder, pepper and salt . Put the egg white in another bowl.  
  4. Dip each piece of chicken into the egg white, followed by the breadcrumb mixture. Toss the crumbs to coat the chicken. You may need to press the breadcrumb mixture into the nugget to get a good coating. Brush with a little olive oil and place them next to the fries on the baking sheet after 10 minutes and bake the chicken nuggets in the oven for 20 minutes. But do not forget to turn the fries after 15 minutes. 
  5. If the fries ate not that crunchy after 30 minutes, you need to get the crispy chicken nuggets from the oven and put the fries back for about three minutes , but this time under the grill. 
  6. Serve the chicken nuggets with chili sauce and fries. I had a simple salad with cucumber and tomato on the side.

Enjoy!


  Do you want to make me later or share me with your friends? “PIN” me to PINTEREST or “SHARE” me on FACEBOOK, using the social media icons below (in the gray frame)!

................................................................................................................

Nederlands recept - Gezonde Kipnuggets met zoete aardappel frietjes:


Tijd: 50 minuten

De ingrediƫnten voor de frietjes:
  • 1 zoete aardappel (100 g)
  • 1 tl zeezout
  • kopje kokend water
  • 1/2 el olijfolie

De ingrediƫnten voor de kipnuggets:
  • 1 kipfilet
  • 2 sneetjes speltbrood (50g)
  • 2 el zoete paprika poeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 eiwit
  • 1 el olijfolie
  • Zout & peper
  • Chilisaus zoet

Bereiding:
  1. Was de zoete aardappel en snijd deze in frietjes van ongeveer 1 cm dik. Doe de frietjes in een kom met heet water en zout en laat 20 minuten weken. Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden Celsius en bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.
  2. Dep de frietjes na 20 minuten af met een stukje keukenpapier en meng met de olijfolie in een kom zodat alles bedekt is met een dun laagje olie. Leg de frietjes op de bakplaat, maar zorg dat ze niet tegen elkaar of op elkaar liggen. Bak ze 15 minuten in de oven, haal ze er dan uit en draai ze om en zet terug in de oven voor nog eens 15 minuten.
  3. Wanneer de frietjes de oven in gaan snijd je de kipfilet in stukjes van gelijke grote. Maak broodkruim van de sneetjes speltbrood in je keukenmachine en meng in een kommetje met paprika- & knoflook poeder en wat peper en zout. Doe in een andere kom het eiwit en haal vervolgens de stukjes kipfilet eerst door het eiwit en dan door het broodkruim zodat alles bedekt is met kruim. Druk eventueel goed aan zodat het blijft zitten. Bestrijk met een klein beetje olijfolie en leg ze naast de frietjes op de bakplaat na 10 minuten en bak de kipnuggets in de oven dus 20 minuten mee. Maar vergeet niet de frietjes na 15 minuten om te keren. 
  4. Als de frietjes na 30 minuten nog niet knapperig zijn haal je de kipnuggets uit de oven en doe je de frietjes nog zo'n 3 minuten terug, maar dit keer onder de gril. 
  5. Serveer de kipnuggets met chilisaus en de frietjes. Ik heb er een simpele salade met komkommer en tomaat bij geserveerd.

Eet smakelijk!


  Wil je dit recept later maken of delen met je vrienden? “PIN” me dan op PINTEREST of “SHARE” dit recept op FACEBOOK door gebruik te maken van de sociale media icoontjes hieronder (in het grijze kader)!

4 comments:

  1. Ziet er heerlijk uit! De nuggets ga ik zeker een keer proberen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ontzettend leuk! Hopelijk vind je ze net zo lekker als ik. Ik ben benieuwd!

      Delete
  2. Replies
    1. Tot nu toe alleen maar positieve reacties gehad! Dus ben benieuwd wat je ervan vind!

      Delete